Allt kan hända med villan, var beredd!

Du som funderar på att flytta in till en villa inom en snar framtid bör fundera över en villaförsäkring, samt kolla igenom vad det finns för alternativ mellan de olika försäkringsbolagen då det kan skilja en del. En villaförsäkring kan aldrig gå fel eftersom det är så mycket saker som kan hända med ett hus.

Oväntade saker som är väldigt svåra eller faktiskt omöjliga att undvika. Fuktskador och mögelskador på huset är väldigt vanligt och det är både krångligt och dyrt att åtgärda. Fuktskador kan lätt uppkomma genom någon läcka i vattenrören. Har man fått en fuktskada på huset så måste man oftast riva upp golvet eller väggar och sätta in fläktar som får stå på under en period. I värsta fall får man byta ut massa saker. Vi råkade ut för en fuktskada i källaren för två år sedan.

Tur nog hade den inte blivit så utbredd så det var ingen jätteskada. Det tog dock någon månad innan det var återställt helt. Hade vi inte haft våran villaförsäkring då så hade vi fått betala en rejäl summa för arbetskostnader och materialkostnader. Det kändes väldigt skönt att vi hade tecknat försäkring för det tar så enormt mycket energi av en att råka ut för skador på huset och med försäkringen så behövde vi inte tänka lika mycket på det. Man kan rent ut sagt bli deprimerad av sådana situationer om man behöver betala själv. Det kan bli så pass dyrt att man tvingas ta lån. Att behöva ta ett lån för att ha råd med reparationer är inte heller särkilt roligt eftersom man måste betala ränta på det vilket gör reparationerna ännu dyrare.

Även med ROT-avdrag så kan det i alla fall bli väldigt kostsamt för en. ROT-avdraget är för övrigt en fantastisk subvention där man får dra bort skatten på arbetskostnaderna när man anställer en hantverkare. Nackdelen är att det kan finnas hantverkare som höjer priserna på grund av detta men jag vet inte hur många som faktiskt gör det. Det känns moraliskt tveksamt att urholka en sån subvention som staten visserligen använt för att få fart på marknaden men det är inte bara hantverkarna som ska tjäna på detta utan också kunden. Hur som helst så är villaförsäkring något som alla villaägare borde införskaffa för att slippa oroa sig för mycket om skador som kan uppkomma på ditt hus. Det tar bort mycket oro och ångest som kan framkallas av husskador som i sin tur kan leda till massor av onödig stress.

Läs mer om mögelskador här: http://www.trygghetsvakten.se/om-fukt-mogel/mogel-skador-for-livet/

Läs mer om vattenskador här: http://www.sakervatten.se/index.php3?use=publisher&id=1196

Läs mer om ROT-avdraget här: http://www.skatteverket.se/skatter/husarbetenrot.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html