Teater i Norrland

Här uppe i Norrland finns det inte så många teatrar och det tycker jag är synd. Självklart har vi ju Norrbottensteatern som har ett bra utbud för både vuxna och barn. De kommer spela en musikal i vår både på hemmascen och på turné som jag redan har bokat biljett till! Det jag däremot tycker fattas i Luleå och på andra orter i Norrland är frigrupper som är professionella. De fria professionella teatrarna kan ofta göra mer spetsiga föreställningar med unika teman, och av okända dramatiker. Jag upplever dem ofta som mer modiga än institutionerna. Tyvärr är jag ingen skådespelare själv, men om jag hade varit det hade jag nog kontaktat S&P för att få finansiell rådgivning, för att sedan eventuellt kunna starta en teater själv. I och med att anslagen till kulturen blir allt mindre, i princip i hela Sverige, blir det ju svårare för teatrar och konstnärer att klara sig. Det tycker jag man märker bara genom att Dramaten är tvungna att stänga en av sina scener på grund av det tuffa ekonomiska klimatet.

En äldre teaterbyggnad