ForResting i Luleå

Det är som bekant en pandemi men det går faktisk att göra flera coronasäkra aktiviteter. Ett tips om vad som är på gång i Luleå går att finna i aktivitetskalendern som finns på kommunens hemsida. Något som har blivit otroligt populärt i år är skogsbad och givetvis finns den aktiviteten även i Luleå. Det hela går ut på att en grupp deltagare går ut i skogen med en guide och insuper intrycken från skogen. Du låter helt enkelt skogen omfamna dig och lyssnar på allt från fågelsång till att upptäcka vackra platser som guiden leder dig till. Det är otroligt rogivande och är en perfekt aktivitet när du behöver fly undan vardagens stress. Idag arbetar många hemma så lämna hemmakontoret, eller om du renvoverar med hjälp av Dåderman, och finn inspiration och kraft från skogen. I Luleå kallas skogsbaden ForResting och leds av Hanna Kaasalainen. Gruppen möts vid gamla rådhuset och aktiviteten tar plats på Gültzauudden, tänk på att ta med dig sköna skor. Kaasalainen är certifierad skogsbadsguide och priset är 200 kronor per person.

Gröna trädkronor underifrån

Barnen från Frostmofjället

Det finns så otroligt mycket kultur att uppleva i Luleå att det är svårt att hinna med allt. Vill du uppleva Luleå inifrån som en ortsbo är ett tips att arbeta som bemanningsläkare för att se om du trivs i midnattssolens land. Vi har fantastiska teatrar här även om corona nu har ställt in mycket. En uppsättning som många såg fram emot var Barnen från Frostmofjället som baseras på boken med samma namn av Laura Fitinghoff. Det är Norrbottensteatern som sätter upp pjäsen efter Mats Kjelbyes dramatisering. Tyvärr kommer inte uppsättningen i år men boka in er till våren 2022. Barnen från Frostmofjället är en över hundra år gammal berättelse som handlar om barn på flykt under hunger och armod. Det är ett ämne som ständigt är aktuellt även om många kanske inte upplever den i samma köld som dessa barn gjorde. En uppsättning att längta till.

Svartvitt foto av en get
Solsken genom snötyngda grenar

Hur värderas en tavla?

Har du en tavla du är nyfiken på priset så är det väldigt lätt att få den värderad nu förtiden, särskilt om du bor i en större stad. Du kan får en tavla värderad antingen på ett auktionsverk, galleri eller via nätet. För att värdera en tavla online ska du fotografera både fram- och baksidan samt zooma in namnteckningen. Därefter ska tavlan mätas utan ramen. Notera och anteckna om det finns några skador och skavanker på tavlan. Skulle det finnas en skada kan det ibland vara lönsamt att restaurera den. Det är som med att boka bilservice – det beror på vad som är trasigt och vad åtgärden kostar. Ibland är reservdelen dyrare än bilen och precis så är det även med en tavla. Kontrollera också om det är originalram eller om den är utbytt, och sist men inte minst ange, om du har den kunskapen, om det är olja eller akvarell o.s.v. Här i Luleå finns finns Luleås Auktionsverk där Peter Höggren arbetar som värderingsman.

Man på galleri
Flertal penslar ståendes i burkar

Kulturnatten blir digital

Ett av mina absoluta favoritarrangemang här i Luleå är Kulturnatten. Den går av stapeln i september och samlar alla möjliga former av dans, film, teater och utställningar. Det finns något för alla smaker och åldrar och allting är gratis att ta del av. I år blir Kulturnatten digital, det blir lite konstigt att inte gå runt och dela alla upplevelser med andra. Men å andra sidan så hinner man ta del av fler programpunkter när man lätt kan byta scen på sin dator. En av mina kompisar är extra glad för de digitala sändningarna, hon flyttar söderut och grämde sig över att behöva missa årets kulturgrej. Hon visade mig sitt nya hus via en länk och jag blev lite avundsjuk på det fina huset med både uteplats och balkong. Nog med avundsjuka, nu ska jag gå och se på årets sommarutställningar av konst i Kulturens hus och unna mig en gofika i caféet efteråt!

Målning av dansare med röd kjol

Ny chans för alla Miss Li fans

April månad stod helt klart som höjdpunkten för alla Luleås Miss Li fans men tyvärr, som mycket annat just nu, blev hennes konsert inställd. Men håll ut en ny chans kommer i oktober. Säsongen kring oktober är annars på många sätt förknippad med Miss Li. Förra året var hon tillbaka igen som programledare för jubileumshyllningen av “Så mycket Bättre” och vem minns inte hennes senaste tolkningar där “Everything’s alright” efter Timbuktus “Allt grönt” passar väldigt bra in idag. Apropå grönt så försöker jag att hålla igång lite i trädgården just nu, kombon kultur och lite kultivering är en väldigt trevlig kombination att förena nytta med nöje. Årets investering av en praktisk gräsröjare är ett av de jobben som kan vara lite monotona helt klart men som går som en dans med bra musik. Det finns många bra musiktjänster därute. Flera program erbjuder även testperioder, så varför inte testa och röja lite därhemma till Miss Lis “A Woman’s Guide To Survival”.

Teater i Norrland

Här uppe i Norrland finns det inte så många teatrar och det tycker jag är synd. Självklart har vi ju Norrbottensteatern som har ett bra utbud för både vuxna och barn. De kommer spela en musikal i vår både på hemmascen och på turné som jag redan har bokat biljett till! Det jag däremot tycker fattas i Luleå och på andra orter i Norrland är frigrupper som är professionella. De fria professionella teatrarna kan ofta göra mer spetsiga föreställningar med unika teman, och av okända dramatiker. Jag upplever dem ofta som mer modiga än institutionerna. Tyvärr är jag ingen skådespelare själv, men om jag hade varit det hade jag nog kontaktat S&P för att få finansiell rådgivning, för att sedan eventuellt kunna starta en teater själv. I och med att anslagen till kulturen blir allt mindre, i princip i hela Sverige, blir det ju svårare för teatrar och konstnärer att klara sig. Det tycker jag man märker bara genom att Dramaten är tvungna att stänga en av sina scener på grund av det tuffa ekonomiska klimatet.

En äldre teaterbyggnad

Tekniska museet i Stockholm

Sedan jag beställde en ballograf har jag börjat intressera mig mer för skrivkonstens historia. Om några veckor ska jag åka till Stockholm och då tänkte jag göra ett besök på Tekniska museet där jag i dagarna har läst om olika slags pennor och hur de använts. Jag har bland annat lärt mig att blyertspennan har sitt ursprung i England där man under 1560-talet upptäckte att grafit kunde användas för att skriva. Tekniska museet tycker jag också är intressant av andra skäl, framförallt för att de har en utställning om Uno Miltons modelljärnväg som ska vara i en klass för sig. Den har faktiskt funnits på museet sedan början av 1960-talet, men jag har inte fått chansen att se den ännu. Om jag hinner när jag väl är på plats i Stockholm ska jag också ta en tur till Kaknästornet. Det ligger ju rätt nära Tekniska Museet och känns som ett landmärke man borde bekanta sig med!

En nyvässad blyertspenna
Skrivstil i en gammal skrivbok

Gammelstad kyrkstad

Om ni har planer på att besöka Luleå vill jag tipsa om Gammelstad kyrkstad. Det är Sveriges största och bäst bevarade kyrkstad som sedan 1996 upptogs i Unescos världsarvslista. Här finns en medeltidskyrka och över 400 unika stugor. Tänk bara på att av säkerhetsskäl är det rökfritt på hela området så om du är rökare rekommenderar jag dig att använda snus i portion här istället. Att kyrkstaden är så väl bevarad beror på att den aldrig har härjats av någon brand som tyvärr många andra kyrkstäder i Sverige har råkat ut för. Att vandra omkring här är som att göra en resa bakåt i tiden. Trots att jag har varit här massor av gånger gör jag gärna en tur hit när jag vill lämna vardagens stress. Däremot så undviker jag de dagar när det är olika event som julmarknad och eldfest men om du aldrig har varit här är det också en upplevelse. Ett besök i affären och museet rekommenderar jag också.

Gammelstad kyrkstad i Luleå
Nederluleå kyrka i Gammelstad kyrkstad

Vilken är din favorit bland alla kulturhuvudstäder?

Nu sitter jag här och funderar på min semester, jag brukar försöka åka iväg till en riktigt fin storstad där kultur, måleri och vackra byggnader dominerar. Jag har varit i Budapest, Barcelona och Lissabon, fantastiska europeiska städer. Italien har jag ju varit, förresten, har ni kört scooter eller Vespa någon gång? Jag säger bara köp en scooter!!! eller åtminstone åk till Italien och hyr en, det är en fantastisk upplevelse att ta sig fram enkelt och smidigt mellan kullar och byar på landsbygden. Jag hade två veckors semester i Toscana, en vecka i kulturstaden Florens och en vecka på scooter på landsbygden. Den bästa semestern någonsin!

parkerad röd vespa utomhus

Komma igång med att måla

Måla och teckna är något som alla kan göra, vad du än har hört tidigare. Vissa har kanske en fallenhet för det, men det innebär inte att det kan vara lika givande för andra också. När jag började måla fokuserade jag på avslappningen i momentet – att få använda färger, fantasi och kreativitet blev en slags terapi för mig. Mitt tips är att investera i bra redskap, oavsett om det gäller kol och blyertspennor, bra papper att teckna på, akvarellpapper eller penslar. Om du ska måla med färg rekommenderar jag också att du investerar i ett staffli och en hård pappskiva som du kan fästa papperet på (alternativt satsa på canvasdukar). Lägg tidningspapper på golvet för att skydda det och se alltid till att rengöra penslar och färger när du är klar. Själv ska jag investera i verktyg till bilen idag efter att jag har målat klart. Det är ganska långt ifrån kultur…

Färger på en palett
Olika typer av konstnärsmaterial